Vi går mot en vinter där många får räkna med högre elräkningar än vanligt till följd av de höga elpriserna. Men det finns mycket du själv kan göra för att minska dina elkostnader

Den första frågan att ställa sig är vad du använder mest el till, eftersom det är där du kan göra den största kostnadsminskningen. För dig som bor i en eluppvärmd villa är uppvärmningen den överlägset största energiförbrukaren. Ungefär hälften av all el går till uppvärmning i en villa som förbrukar 20 000 kWh per år. Därefter kommer varmvatten som står för en fjärdedel av totalanvändningen. Resterande 25 procent går bland annat till belysning, vitvaror och hushållsmaskiner.

För de flesta går det att minska energianvändningen inom alla dessa tre områden utan att det behöver innebära stora avkall på komforten. Här är några tips på åtgärder som kan minska energianvändningen, i hela huset och rum för rum.

  • Temperatur – 1200–1500 kwh
    Hur varmt är det i huset? Se till att det finns termometrar i alla delar av huset så att du kan hålla koll på temperaturen. En bra bastemperatur är 20 grader, men i förråd, garage och rum som inte används kan temperaturen vara lägre. För varje grad man sänker snitt-temperaturen i huset minskar elanvändningen med 5 procent. Att sänka temperaturen med tre grader i en villa med 20 000 kWh i förbrukning per år skulle innebära 15 procent mindre elanvändning, en besparing på 1200-1500 kWh/år
  • Tätningslister – 800 kWh
    Är tätningslisterna runt fönster och dörrar fortfarande i gott skick? Om inte, byt ut dem för att inte värmen ska försvinna ut genom dragiga fönster och dörrar. Nya tätningslister kan minska elanvändningen med upp till 800 kWh.
  • Möbler – 500 kWh
    Står möblerna för nära elementen? Det gör att värmen sprids sämre i rummet. Att möblera om kan minska uppvärmningsbehovet med upp till 500 kWh.
  • Persienner – 350 kWh
    Genom att dra ner persiennerna och dra för gardinerna under kalla vinterkvällar blir fönstren ännu mer energisnåla och uppvärmningsbehovet kan minska med upp till 350 kWh.
  • Belysning - 10 kWh
    Det är inte inom belysning den största besparingen sker, tack vare dagens lågenergilampor. Det kan ändå vara bra att gå efter devisen "många bäckar små". Tio 4 W-lampor drar 40 kWh per år. Om du släcker i tomma rum och därmed sparar en fjärdedel, så blir besparingen blygsamma 10 kWh/år.

Badrummet – möjlig besparing 3 750 kWh/år

  • Badrumsgolv – 1000 kWh
    Många badrum har ett elvärmt golv, vilket kan vara en effektiv investering eftersom varma golv gör att vi kan hålla lägre temperatur. Men ofta är golvvärmen inställd på högre temperatur än resten av huset, och om dörren dessutom står öppen förbrukar golvvärmen ännu mer energi. Genom att sänka golvvärmen till samma temperatur som resten av huset, se till att alltid hålla dörren stängd och stänga av golvvärmen helt under sommarhalvåret, kan du minska elanvändningen med minst 1000 kWh.
  • Duschtid – 800 kWh
    Hur länge duschar familjen? Fem minuter om dagen i en dusch som förbrukar 12 liter vatten per minut ger en årlig elförbrukning på 800 kWh. Om varje person i en familj på fem personer minskar sin duschtid med en minut per dag blir alltså besparingen 800 kWh per år.
  • Typ av dusch – 800 kWh
    Hur effektiv är duschen? Sätt på duschen och mät hur lång tid det tar för en 10-litershink att fyllas. Om det tar över en minut är duschen effektiv. Att byta från ett duschmunstycke som förbrukar 12 liter per minut till ett på 9 liter per minut minskar vattenanvändningen med 25 procent i duschen, vilket för en familj kan bli en besparing på upp till 800 kWh per år.
  • Tandborstning – 150 kWh
    Tandborstningen kan vara en energitjuv om man låter varmvatten rinna under tiden man borstar. En smal stråle vatten som rinner två minuter morgon och kväll blir en liter vatten om dagen. Att stänga av kan innebära en besparing på 150 kWh.
  • Spabad – 1000 kWh
    Ett spabad utomhus förbrukar normalt 3000–5000 kWh/år. Att ha badet placerad i ett skyddat läge och vara noga med att ha locket på när det inte används kan minska elanvändningen med 1000 kWh.

Tvättstugan – spara 600 kWh/år på tvätt och tork

  • Torktumlare – 400 kWh
    Att torka sin tvätt i en äldre torktumlare kräver fyra gånger så mycket el som det går åt för att tvätta den. En modern torktumlare förbrukar hälften så mycket som en kondenstumlare och ligger nästan på samma nivå som en tvättmaskin. Det mest energismarta är att hängtorka tvätten, i första hand utomhus. Det kan minska elanvändningen med 400 kWh.
  • Tvättmaskin – 200 kWh
    Fyller du tvättmaskinen? Alla tester av tvättmaskiner görs vid full maskin. Att alltid fylla tvättmaskinen innebär att många tvättar kan undvikas. Att alltid fylla maskinerna och undvika två av tre tvättar minskar vatten- och elanvändningen med två tredjedelar, upp till 200 kWh/år.

Köket – möjlig besparing 1 650 kWh/år

  • Droppande kran – 700 kWh
    Att åtgärda en droppande varmvattenkran ger en kostnadsbesparing som motsvarar en dusch per dag, cirka 700 kWh/år.
  • Diskmaskin – 500 kWh
    Diskar du för hand eller i maskin? Det mest effektiva sättet att diska är att använda diskmaskinen. Den förbrukar cirka 1 kWh per disk medan handdisken drar 2–3 kWh el. Om man diskar 220 gånger per år blir besparingen 500 kWh.
  • Köksfläkt – 350 kWh
    Själva köksfläkten drar inte mycket el men den luft som den suger ut ska ersättas med utomhusluften som värms upp av elementen. Under vinterhalvåret kan man spara el genom att minska användandet av fläkten, vilket kan ge en besparing på minst 300kWh/år.
  • Kyl och frys – 100 kWh
    Hur kallt är det i kylskåpet? Minus 18 grader i frys och plus 4 grader i kylskåp är bra. Att ställa in rätt temperatur, avfrosta frysen och dammsuga baksidorna på kyl och frys en till två gånger om året minskar elanvändningen med 100 kWh/år.

Vardagsrummet – möjlig besparing 335 kWh 

  • Speldator – 180 kWh
    En speldator förbrukar 0,3 kWh per timme. Två timmar mindre spelande per dag innebär en besparing på 180 KWh/år.
  • Tv-spel ­– 120 kWh
    Tv-spel drar i snitt 0,2 kWh per timme. Att dra ner på spelandet med två timmar per dag ger en årlig besparing på 120 kWh.
  • TV – 35 kWh
    Att se på teve är inte särskilt energikrävande, att minska sitt tv-tittande från tre till två timmar per dag innebär en besparing på 35 kWh/år. Även att streama film innebär väldigt låg elanvändning och att låta en modern tv stå i standby-läge drar försvinnande lite, mindre än 0,36kWh/år.

Dags att flytta?

Du skall alltid anmäla in-och utflyttning till Tibro Energi AB senast 30 dagar innan flyttlasset går, för att vara säker på att ha el när du flyttar in. Flyttanmälan görs i formuläret nedan.

Frågor?

Mejla oss på kundtjanst@tibroenergi.se så svarar vi så snabbt vi kan.